Sociale Veiligheid & Gedragsregels
17370
page-template-default,page,page-id-17370,bridge-core-3.3.3,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-smooth-scroll-enabled,qode-theme-ver-30.8.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive

Sociale Veiligheid & Gedragsregels

Wij hechten groot belang aan (sociale) veiligheid daarom voeren we beleid, maken we afspraken en hanteren we een gedragscode. Ook is er een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aangesteld. Hieronder lees je over deze maatregelen en afspraken. Heb je nog vragen schroom niet en laat het ons weten.

Gedragscode

Trainers, assistent-trainers en begeleiders:

Ik ben me er als (assistent-) trainer, coach of begeleider van bewust dat ik een belangrijke factor ben in de cultuur binnen de school. Ik heb daarom de verantwoordelijkheid om voor de sporters een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, waar iedereen zichzelf mag zijn en kan trainen op eigen niveau. 

  1. Ik zorg voor een veilige omgeving. Ik schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
  2. Ik ken en handel naar de regels en richtlijnen. Ik zorg dat ik op de hoogte ben van de regels en richtlijnen én pas ze ook toe. Ik stel ook de sporters in staat om er meer over te weten te komen.
  3. Ik ben zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Ik vermeld alle relevante feiten alvorens ik als trainer, assistent-trainer of begeleider trainingen of activiteiten binnen de school begeleidt.
  4. Ik ben mij bewust van machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid en misbruik mijn positie niet. Ik gebruik de positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Ik onthoud mij van elke vorm van machtsmisbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, en aanrakingen en seksueel misbruik. Alle seksuele handelingen, -contacten en relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd.
  5. Ik respecteer het privéleven van de sporter. Ik dring niet verder in het privéleven van sporters dan noodzakelijk is. Ik ga met respect om met de sporter en met de ruimtes waar de sporters zich bevinden, zoals de kleedkamer, de douche etc.
  6. Ik tast niemand in zijn waarde aan. Ik onthoud mij van discriminerende, seksistische, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Ik maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, gender, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Ik sluit niemand buiten en ben tolerant en inclusief.
  7. Ik ben een voorbeeld voor anderen en onthoud mij van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Ik gedraag mij respectvol en onthoud mij van grievende, en/of beledigende opmerkingen.
  8. Ik neem geen gunsten aan of geschenken of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Als mij iets wordt aangeboden om iets te doen of na te laten, meld ik dit aan de leiding van de school.
  9. Ik bied geen gunsten, geschenken of diensten of vergoedingen aan, om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport.
  10. Ik zie toe op naleving van regels en normen. Ik zie toe op de naleving van reglementen, de huisregels, deze gedragscode en andere normen.
  11. Ik ben open en alert op waarschuwingssignalen. Ik ben waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om signalen door te geven aan de leiding van de school, de vertrouwenscontactpersoon en/of contact op te nemen met het vertrouwenspunt sport.
  12. Ik maak afspraken met jeugd-sporters dat er géén alcohol en drugs worden gebruikt.

Deze gedragscode is afgeleid van de gedragscode van NOC*NSF en de gemeente Amsterdam

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Een vertrouwenscontactpersoon is het eerste contact waar je melding kunt maken in geval van sociaal ongewenst gedrag. Een vertrouwenscontactpersoon geeft advies over een sociaal veilige omgeving. Ze zijn verantwoordelijk om te helpen bij het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, of seksuele intimidatie. Als sporter, (assistent-) trainer of andere betrokkene (zoals vrijwilligers) kun je bij de VCP terecht als je je onveilig voelt door het gedrag van anderen. Een VCP kan stappen ondernemen om de situatie op te lossen.

Hierbij willen we onze vertrouwenspersoon aan je voorstellen:

Marcia Rooker is de VCP voor de Poekoelan Kung Fu school (in Amsterdam Zuid).

Zij heeft hiertoe een opleiding gevolgd  bij de Gemeente Amsterdam. De Poekoelan Kung Fu school is een fijne plek om te trainen. Toch kan het overal voorkomen dat je je om wat voor reden dan ook niet helemaal veilig voelt. In die gevallen helpt Marcia je graag om samen te kijken naar welke vragen je hebt en wat de best passende stappen zijn bij het oplossen van je vraag of probleem.

Je kunt contact opnemen met Marcia via:

Telefoon: 06-25403464 of email: marcia.rooker[AT]gmail.com